Piotr Gadzinowski

Opis

Piotr Gadzinowski urodził się 16.05.1957 roku. Absolwent Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych Uniwersytetu Warszawskiego – magister nauk politycznych. Pracę magisterską o trockizmie obronił w 1982 roku.

W młodości członek ZHP, SZSP i ZSP. W latach 1981 -1989 członek PZPR. Współzałożyciel, prezes i honorowy prezes Niezależnej Inicjatywy Europejskiej – „ NIE” / 1991- 2011/.

Członek SLD od 1999 roku.

W latach 1981-1990 redaktor i felietonista tygodnika „itd.” Kierował tam m.in. działem kultury, w latach 1989-90 był redaktorem naczelnym „itd.” W latach osiemdziesiątych był także redaktorem tygodnika „ Razem” , felietonistą „ Przeglądu Tygodniowego” i „ Sztandaru Młodych”. Współpracownik bułgarskiej „ Studenckiej Trybuny”.

W latach 1990-2008 publicysta i zastępca redaktora naczelnego tygodnika „Nie”. Felietonista „Trybuny”, Dziś, „Przeglądu”, komentator międzynarodowy i polityczny „ AntyRadia” w latach 2008- 2010. Współautor programu „ Godzina z Gadziną”.

Publikował też w „ Gazecie Wyborczej”, „ Polityce”, prasie związków zawodowych.

Autor i współautor pięciu książek satyrycznych i publicystycznych. Współautor satyrycznej politycznej powieści –rzeki „Pierwsza Dekada” pisanej pod zbiorowym pseudonimem Magda Cień, publikowanej codziennie w „Trybunie” w latach 1990- 2009. Autor zbioru felietonów „Diabeł mówi po polsku” / 2005/. Autor opowiadań i monodramów, jeden z nich „ Bitwa pod Ursusem „ został wyróżniony w konkursie teatru „ Ateneum” w 1986 roku.

Autor scenariusza „ Czaszka pracuje” nagrodzonego na Międzynarodowym Konkursie „ Interscenario 2010”. Autor scenariusza serialu telewizyjnego „ Sejm jak miłość”.

Członek Rady Programowej TVP SA od 2002 roku, jej wiceprzewodniczący w latach 2006 -2010. Autor blooga na portalu Wirtualna Polska.

Poseł Sejm RP na w latach 1997-2007 z list SLD.
Pracował w sejmowej Komisji Kultury i Środków Przekazu. Współautor ustawy o Polskim Instytucie Sztuki Filmowej /2004/ - uznanej przez środowiska twórcze za modelowe rozwiązanie ustawowe w sferze kultury. Pracował też w sejmowej Komisji Europejskiej i Komisji Łączności z Polakami za Granicą.

Poseł - obserwator w Parlamencie Europejskim w latach 2002-2004.

Członek delegacji Sejmu RP do Zgromadzenia Parlamentarnego Rady Europy w latach 2001- 2007. Pracował tam w Komisji Kultury, w Komisji Demografii, Migracji i Uchodźców oraz Komisji Równego Statusu Kobiet i Mężczyzn. Wiceprzewodniczący podkomisji Równego Startu Zawodowego Kobiet i Mężczyzn / 2007/.

Wielokrotnie był obserwatorem Rady Europy sprawdzającym prawidłowość wyborów prezydenckich, parlamentarnych i referendów w Azerbejdżanie, Armenii, Kazachstanie, Turcji, Macedonii, Serbii, na Kosowie.

Członek Zgromadzenia Parlamentarnego Polski i Litwy / 1997- 2001/.

Aktywny w dyplomacji parlamentarnej. Przewodniczący parlamentarnej grupy polsko – chińskiej, parlamentarnej grupy polsko – wietnamskiej oraz polsko- kambodżańskiej i polsko – laotańskiej. Wiceprzewodniczący parlamentarnej grupy polsko – koreańskiej i grup polsko – bałkańskich.

Członek delegacji SLD na kongresy Partii europejskich Socjalistów w Brukseli i Porto. Ekspert problematyki wschodniej/ Chiny i Wietnam / w Sekretariacie Międzynarodowym SLD / funkcja społeczna/.

W IV i V kadencji Sejmu RP poseł Piotr Gadzinowski został uznany przez stołeczne i krajowe media za jednego z najbardziej pracowitych posłów w Sejmie RP.

Odznaczony medalem "Zasłużony dla kultury polskiej Gloria Artis". Uhonorowany medalem "Que Viet" przez społeczność wietnamską mieszkającą w Polsce i "Tęczowym laurem” przez polskie środowiska homoseksualne oraz nagrodą radiowej "Trójki" - "Srebrne Usta" za najdowcipniejszą wypowiedź w Sejmie RP.

Telefon kontaktowy: + 48 601 287 735

Strona internetowa: www.piotrgadzinowski.pl